loading...

Mladeži su benigne, dobroćudne, okruglaste promene na koži. Karakteriše ih tamnija boja, od ružičaste, preko svetlo kestenjaste, do tamno braon boje i mogu biti u ravni sa kožom ili blago uzdignuti.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Mladeži se pojavljuju u svim uzrastima i mogu biti raznih veličina, od nekoliko milimetara, do nekoliko centimetara. Čovek posle tridesete godine ima u proseku između 10 i 40 mladeža na koži. Mladeži se mogu pojaviti bilo gde na koži, pa čak i na kosmatim delovima tela.

Mladeži predstavljaju nepravilno grupisanje i rast melanocitnih ćelija u koži. Melanocitne ćelije proizvode pigment melanin koji daje boju koži i prirodno nas štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja.

Mladeži su u osnovi benigne, bezopasne promene, ali u retkim slučajevima mogu postati maligni. Potrebno je nadgledati ih, jer bi uočavanje promena moglo da bude važan korak u dijagnostikovanju malignog melanoma na vreme. Melanom se ne razvija uvek od postojećih mladeža, često započinje u blizini ili pored mladeža ili drugih tamnijih delova kože. Manje od 30% melanoma se javlja na mladežu.

Koji su to rizični mladeži, odnosno mladeži na koje treba obratiti posebnu pažnju? 

U grupu rizičnih mladeža spadaju :

  • kongenitalni (urođeni) pigmentni ipilozni mladeži većeg promera, a koji postoje od samog rođenja,
  • displastični mladeži – mladeži većeg promera od 0,5cm, neravnih i često nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne i nejednake boje.

PREPOZNAVANJE SUMNJIVIH MLADEŽA na osnovu izgleda vizuelno utvrđujemo takozvanim ABCDEF memotehničkim konceptom detekcije:

A  –  asimetrija.  Mladež je nepravilnog oblika
B  –  border.  Mladež ima nepravilne ivice, nareckane prema okolnoj koži
C  –  color.  Mladež ima zone smanjene ili pojačane boje tj. pigmentacije
D  –  dijametar.  Mladež je većeg promera od 6 mm
E  –  elevacija.  Mladež se uvećava i raste u visinu ili površinski ka okolnoj koži
F  –  krvarenje, perutanje, crvenilo

Osobe sa brojnim atipičnim nevusima imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma, tako da je potrebno da odlaze na preglede kod lekara u redovnim vremenskim intervalima.

Mladeži se, takođe, nekada nalaze na nezgodnim mestima na telu, gde su iritacija i trenje povećani (stopala, nausnice i brada, deo tela oko pojasa itd), što može dovesti do povrede mladeža i aktivirati niz problema. U ovakvim slučajevima se savetuje da se pregledate najmanje jednom godišnje ili da uklonite mladež iz preventivnih razloga.

U zavisnosti od indikacija i preporuke samog lekara za uklanjanje mladeža koriste se dve metode:

  • Radiotalasna metoda je bezbedna, beskrvna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta. Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su zbog svoje preciznosti apsolutno bezbedni za korišćenje pri otklanjanju promena na očnim kapcima bez rizika po oči.
  • Hirurška metoda kojom se vrši elipsasta ekscizija u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Patohistološki pregled mladeža, odnosno pregled odstranjenog mladeža pod mikroskopom od strane patologa je obavezan, bez obzira kojom metodom se mladež uklanja i da li se uklanja iz estetskih ili zdravstvenih razloga.

 Prevencija

  • izbegavati solarijum;
  • u intervalu od 12h do 16h ne izlagati se suncu intenzivno;
  • koristiti kreme sa zaštitnim UV faktorom većim od 30;
  • samopregled postojećih i novonastalih mladeža.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required