Lipomi su u narodu poznatiji pod nazivom “masno tkivo”, budući da predstavljaju grupisanje masnih ćelija na jednom mestu ispod kože.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Lipomi su benigne (nekancerogene) izrasline koje se sastoje od masnog tkiva. Ove izrasline su obično male, meke kvržice koje se nalaze ispod kože. Obično su bezbolne i češće izlaze na gornjem delu leđa, na ramenima, rukama, zadnjici i gornjem delu butina. Retko se pojavljuju u dubljem tkivu butine, ramena ili potkolenice.

Lipomi mogu da nastanu kod osoba bilo kojih godina, ali ih češće dobijaju osobe između 40 i 60. godina. Ove izrasline su najčešći tumor mekog tkiva kod odraslih osoba. Malo češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena. Moguće je imati više od jednog lipoma istovremeno.

Lipomi se obično ne menjaju nakon formiranja i postoji jako mala šansa da postanu kancerogeni. Često im nije potrebno lečenje, samo nadgledanje lekara. Ali ako lipom izaziva bol ili se uvećava onda može da se ukloni hirurškom intervencijom.

 

Koje vrste masnog tkiva (lipoma) postoje?

Svi lipomi su od masnog tkiva, ali postoje podvrste koje mogu da se identifikuju pod mikroskopom. 

Tu spadaju:

  • Konvencionalni lipom (uobičajena bela mast) – Ovo je najčešća vrsta lipoma. Ove izrasline ne izazivaju bol i pomeraju se pod rukom.
  • Hibernoma (braon mast umesto bele masti) – Ovo je jedina vrsta lipoma od smeđe masti.
  • Fibrolipom (mast i fibrozno tkivo) – Ovaj lipom nastaje od tkiva koje se nalazi u gastrointestinalnom traktu, u ustima i oko njih.
  • Angiolipom (mast i velika količina krvnih sudova) – Višestruke izrasline od masti i velikih količina krvnih sudova. Uglavnom su bolne.
  • Mielolipom (mast i tkivo koje sačinjava krvne ćelije) – Ovo je najređa vrsta lipoma.
  • Lipom vretenastih ćelija (mast sa ćelijama koje pod mikroskopom izgledaju kao šipke) – Izlaze na leđima, vratu i ramenima.
  • Pleomorfni lipom (mast sa ćelijama različitog oblika i veličina) – Obično izlaze na vratu i na leđima.
  • Atipični lipom (mast iz dubljih slojeva tela sa velikim brojem ćelija)

 

Koji su uzroci stvaranja masnog tkiva (lipoma)?

Uzrok nastajanja lipoma nije potpuno poznat. Izgleda da neke podvrste imaju genetsku manu (konvencionalni lipomi, lipomi vretenastih ćelija, pleomorfni lipomi).

Nije dokazana veza između razvoja lipoma i neke određene profesije ili izlaganja hemikalijama ili zračenju. Neki lekari misle da lipomi nastaju češće kod fizički neaktivnih ljudi.

 

Koji su simptomi lipoma?

Lipomi su uglavnom okruglaste mase koje su meke na dodir. Lipomi tik ispod kože mogu da se pomere blagim guranjem. 

Lipomi obično ne bole, ali neke podvrste mogu biti bolne – recimo, angiolipom.

Često je potrebno više vremena da se primete lipomi koji su dublje u tkivu, i oni mogu biti dosta veliki kada ih lekar otkrije. Lipomi koji se nalaze dublje u tkivu mogu slabije da se pomeraju.

 

Kako izgleda pregled za lipome?

Lekar će vas pitati o simptomima koje imate (mestu gde ste primetili izraslinu). Ispitaće vas detaljno o stanju – koliko dugo imate izraslinu i da li je izazvala bol.

Tokom fizičkog pregleda lekar će proveriti masu, njenu veličinu i konzistenciju, kao i pokretljivost. Takođe, pregledaće kožu preko izrasline da vidi da li postoje neke promene na njoj.

Na osnovu ovoga, lekar će moći da potvrdi da li se radi o lipomu i načino na koji se on može sanirati.

 

Testovi za lipome

Lekar obično može da dijagnostikuje lipome na osnovu medicinske istorije pacijenta i na osnovu fizičkog pregleda. Ali testovi sa snimanjem mogu da budu od pomoći u nekim slučajevima.

Rendgen – Iako ovaj test stvara jasniju sliku gustih struktura kao što su kosti, može i da prikaže senku koju stvara tumor mekog tkiva, kao što je lipom.

CT snimanje – Ovaj test je detaljniji od rendgena i može da snimi masno tkivo koje će da potvrdi dijagnozu lipoma.

Magnetna rezonanca – Ovaj test pruža najkorisnije informacije za dijagnostikovanje lipoma. To je zato što može da stvori detaljnije slike mekog tkiva kao što je lipom. Magnetna reoznanca će da prikaže lipom iz svih perspektiva. Lekari često dijagnostikuju lipome samo na osnovu magnetne rezonance, i biopsija nije potrebna.

Biopsija – Ovaj test je nekad neophodan da bi se potvrdila dijagnoza lipoma. Za ovaj test je neophodan uzorak tumora koji će da se ispita pod mikroskopom. Lekar može da stavi lokalnu anesteziju na regiju sa koje se uzima uzorak. Uzorak se uzima iglom i samo uzorkovanje nike bolno.

U većini slučajeva lipoma, biopsija nije potrebna da bi se postavila dijagnoza, ali se nakon uklanjanja lipoma radi biopsija na uzorku tkiva.

Kako se leče lipomi?

Jedina metoda koja će potpuno da ukloni lipom je hirurško uklanjanje – ekscizija. Ako pacijent ima velike lipome ili lipome koji se nalaze duboko u tkivu može da bude potrebna lokalna ili opšta anestezija. Opšta anestezija se primenjuje jako retko i uglavnom u slučajevima kada je zbog pozivije lipoma takva da je za pacijenta lagodnije da se intervencija radi na ovaj način.

Oporavak posle operacije

Dužina oporavka i vraćanje svakodnevnim aktivnostima zavisi od veličine i pozicije lipoma. Ako pacijent oseća bol ili nelagodnost posle intervencije onda treba da ograniči fizičku aktivnost. Lekar će pružiti detaljna uputstva o oporavku posle intervencije.

 

Da li lipom može ponovo da se pojavi posle lečenja?

Lipomi koji su potpuno uklonjeni se retko vraćaju, ali ako se deo lipoma ne ukloni (recimo, ako je dosegao mišiće ili se nalazi na osetljivom delu tela), onda može da se pojavi lipom na drugom delu tela. 

Lipomi koji se ponovo pojavljuju nisu opasni po zdravlje. Imaće iste odlike kao bilo koji drugi lipom.

Lipomi se obično opet pojavljuju kod ljudi koji imaju visok faktor rizika za njih. Ali uvek mogu da se uklone ili leče na isti način kao pre.

 

Da li lipomi mogu da izazovu bol u leđima?

Bolne grudvice masnog tkiva u sakroilijačnoj regiji mogu često da budu uzrok bola u donjem delu leđa. Obično se povezuju sa lipomima, ali mogu da budu povezane i sa episakralnim lipomom, hernijom lumbalnog masnog tkiva, sindromom bola ilijačnog grebena, lojnom cistom, liposarkomom i išijasom.

 

Lipomi i trudnoća

Operacija za lečenje lipoma se ne preporučuje ženama koje su trudne ili doje. Operacija predstavlja rizik za zdravlje majke i bebe. 

Ali ako je neophodno, uklanjanje lipoma može da se uradi posle konsultacije sa akušerom i dermatologom.

 

Lipomi ne predstavljaju poteškoću da se zatrudni.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required