Fibromi su benigne, dobroćudne izrasline na koži koje mogu biti urođene ili stečene. Fibromi nastaju kada se ćelije vezivnog tkiva grupišu na jednom mestu, što stvara izraslinu na koži. Mogu se naći na bilo kom delu tela i najčešće se ne grupišu na jednom mestu, već se nalaze na više mesta na telu.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!
Cenovnik usluga možete pogledati na ovom linku.

U predelu glave se javljaju na koži kapaka, vrata, na trupu i pregibnim regijama – pazuhu i preponama. Okruglog su ili ovalnog oblika, jasno ograničeni od okoline. Najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu, a nekada imaju široku bazu. Veličina je od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku – gigantski fibromi. Mogu biti tvrde ili meke konzistencije. Na trupu je boja fibroma malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili hiperpigmentisani.

Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama. 

Koji su uzroci fibroma?

Uzrok nastanka fibroma trenutno nije poznat. Prema nekim istraživanjima postoji direktna povezanost između fibroma sa pojavom fibromatoze u porodici. Veća pojava fibroma postoji kod osoba sa tamnom kožom, kao i kod osoba koje često imaju telesne povrede ili kod gojaznih osoba.

Koje vrste fibroma postoje?

Tvrdi okoštavajući fibromi

Rastu jako sporo i oni se generalno javljaju na maksilarnim kostima i na nivou kratkih kostiju. Ali, u nekim slučajevima ova vrsta fibroma može da se primeti na dugim kostima.

Neosifikujući fibrom (fibroksantom)

Uglavnom se pojavljuje na gornjem delu butne kosti i na gornjem i donjem delu tibije kod mladih osoba. Moguće je da se razdvoji od vezivnog tkiva koštane srži. Ova vrsta fibroma uglavnom nema simptome. U retkim slučajevima fibrom može da se poveća i da izazove bol na mestu gde se nalazi.

Desmoplastični fibrom

Može da se pojavi na dugim i ravnim kostima i uglavnom ga imaju odrasle osobe. 

Angiofibrom

Ovo je retka vrsta fibroma. Najčešće se javljaju u nazofarinksu adolescenata i mogu da izazovu pritiskanje nerava vrata.

Neurofibrom

Uglavnom retka pojava koja utiče na periferni nervni sistem. Ova vrsta umora se jako sporo razvija, ali može da postane neurosarkom. 

Neurosarkom je tumor koji se smatra veoma zloćudnim i može da metastazira na kosti i pluća.

Bubrežni fibrom

Ovo je vrsta fibroma koji uglavnom utiče na bubrege, ali može da izazove pritisak na okolne organe i lumbalni bol.

Traumatski fibrom

Ovo je benigni tumor koji utiče na meka tkiva oralne sluzokože. Uglavnom nastaje zbog povrede i zato se naziva traumatski fibrom.

Viseći fibrom

Ovo je fibrom u obliku visećih izraslina na koži. Ove izrasline su jako male, ali mogu da naruše fizički izgled kože. Često rešenje za ove fibrome je hirurška ekscizija. Ekscizija se koristi ne zato što postoji mogućnost da fibrom postane zloćudan već zato što izgleda ružno.

Fibromi najčešće nastaju u srednjim godinama. Predispozicija za njihov nastanak je gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija.

Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11 u promenama.

Uklanjanjem fibroma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer je u nekim slučajevima dokazano prisustvo virusa. Budući da se fibromi nalaze iznad površine kože, vrlo često mogu se iziritirati i izazvati brojne komplikacije, pogotovo ako se nalaze na delovima tela koji su izloženi trenju – na mestu kaiša ili bretela. Povređivanje ili uvrtanje fibroma može biti jako bolno, a ukoliko se desi uvrtanje peteljke, može se javiti otok koji je praćen oblinim krvarenjem. U prevojima, posebno u toplim mesecima, može da se javi svrab, iritacija i sekundarna infekcija.

Iz tog razloga se preporučuje i preventivno uklanjanje fibroma, da ne bi došlo do ovakvih vrsta oštećenja.

Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja, jer koža sa fibromima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Dijagnoza je jednostavna, iako mogu da liče na bradavice i mladeže, a postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda. Velike gigantske  fibrome (fibromi promera od nekoliko centimetara) treba poslati na PH analizu kako bi se isključilo prisustvo tumorskih ćelija. Metode lečenja su odstranjivanje laserom ili radiotalasima.

Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas, radiotalasna metoda je pokazala daleko najveću efikasnost – procenat izlečenja je 97 %. Osim efikasnosti, radiotalasna metoda daje i najbolji estetski rezultat jer se fibromi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi, bezbolno, beskrvno i bez ožiljaka. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radiotalasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno, uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radiotalasi, jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a potpuno je bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107