loading...

Fibromi su benigne, dobroćudne izrasline na koži koje mogu biti urođene ili stečene. Fibromi nastaju kada se ćelije vezivnog tkiva grupišu na jednom mestu, što stvara izraslinu na koži. Mogu se naći na bilo kom delu tela i najčešće se ne grupišu na jednom mestu, već se nalaze na više mesta na telu.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

U predelu glave se javljaju na koži kapaka, vrata, na trupu i pregibnim regijama – pazuhu i preponama. Okruglog su ili ovalnog oblika, jasno ograničeni od okoline. Najčešće su uskom peteljkom vezani za podlogu, a nekada imaju široku bazu. Veličina je od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku – gigantski fibromi. Mogu biti tvrde ili meke konzistencije. Na trupu je boja fibroma malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modrikasti ili hiperpigmentisani.

Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama. 

Fibromi najčešće nastaju u srednjim godinama. Predispozicija za njihov nastanak je gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija.

Neka novija istraživanja su otkrila prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) tipa 6 i 11 u promenama.

Uklanjanjem fibroma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer je u nekim slučajevima dokazano prisustvo virusa. Budući da se fibromi nalaze iznad površine kože, vrlo često mogu se iziritirati i izazvati brojne komplikacije, pogotovo ako se nalaze na delovima tela koji su izloženi trenju – na mestu kaiša ili bretela. Povređivanje ili uvrtanje fibroma može biti jako bolno, a ukoliko se desi uvrtanje peteljke, može se javiti otok koji je praćen oblinim krvarenjem. U prevojima, posebno u toplim mesecima, može da se javi svrab, iritacija i sekundarna infekcija.

Iz tog razloga se preporučuje i preventivno uklanjanje fibroma, da ne bi došlo do ovakvih vrsta oštećenja.

Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja, jer koža sa fibromima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Dijagnoza je jednostavna, iako mogu da liče na bradavice i mladeže, a postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda. Velike gigantske  fibrome (fibromi promera od nekoliko centimetara) treba poslati na PH analizu kako bi se isključilo prisustvo tumorskih ćelija. Metode lečenja su odstranjivanje laserom ili radiotalasima.

Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas, radiotalasna metoda je pokazala daleko najveću efikasnost – procenat izlečenja je 97 %. Osim efikasnosti, radiotalasna metoda daje i najbolji estetski rezultat jer se fibromi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi, bezbolno, beskrvno i bez ožiljaka. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radiotalasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno, uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radiotalasi, jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a potpuno je bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required