Strije nastaju usled smanjenja elastičnosti kože, kada dođe do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože (dermisu). Ta vlakna se više ni na jedan način ne mogu spojiti i zbog toga su strije trajne. One izgledaju kao brazde, a mogu biti različite širine i dubine, što zavisi od intenziteta rastezanja kože. Mogu biti ružičaste, crvene, a kasnije mogu da postanu i ljubičaste. Kada se strije tek pojave, mogu da izazivaju kratkotrajan svrab i peckanje. Nakon nekog vremena one se izravnaju sa površinom kože i postaju nekoliko nijansi svetlije od prirodne boje kože, zbog čega su uvek vidljive.

Strije su oduvek bile prava noćna mora svim devojkama. Strije nastaju za vreme ubrzanog fizičkog razvoja, kao što je pubertet, trudnoća ili u slučaju prekomerene gojaznosti i čestim variranjem težine. Koža ne stigne da se razvije dovoljno u odnosu na ubrzani fizički razvoj osobe i stoga uzrokuje nastanak strija. Nastanak strija je često izazvan hormonima. Tokom trudnoće, hormone imaju ulogu razmekšavanja kolagena zarad lakše rastezljivosti kože prilikom porođaja. Neke žene imaju slabiji, a neke jači kolagen i stoga neke se susreću sa strijama, a neke, pak, ne. Bilderi takođe imaju ovaj problem. Mahom je ovaj problem uzrokovan konzumiranjem stereoidnih preparata. Kod adolescenata je ovaj problem podjednako prisutan. Razlog je stavaranje hormona rasta i intezivno rastezanje kože. Konačno, svako rastezanje kože, koja je izgubila elastičnost usled dehidratacije, može dovesti do kidanja kolagenih vlakana, što je takođe preduslov za pojavu strija.

Genetika igra bitnu ulogu u pojavi strija – neke osobe su sklonije stvaranju strija zbog genetske predispozicije koju sa sobom nosi njihov organizam. Zbog toga ne možete u potpunosti da se rešite strija, ali ih možete ublažiti do minimuma vidljivosti.

 

Vrste strija

Postoje bele i crvene strije. Bele su obično starije od crvenih strija, ali nijedne neće nestati tek tako. Postoje mnogi melemi i kreme za uklanjanje strija, ali nijedno rešenje nije potpuno efektivno kao estetski metodi uklanjanja.

 

Struktura strija

Generalno, koža u sebi sadrži vlakna kolagena i elastin na površnom delu kože, a grublja vlakna i črvsti elastin se nalazi u dubljim slojevima kože. Ova vlakna su postavljena pod tačno određenim uglovima u odnosu na površinu kože, takvo je i njihovo pružanje. Strije crvene boje imaju izraženu reorganizaciju kolagena – strukturne promene i deblji elastin. Takozvane sedefaste ili bele strije imaju atrofiju epiderma i takođe izmenjen kolagen. Bele strije su najsličnije ožiljcima.

Kolagena struktura strija je znatno izmenjena u odnosu na zdravu kožu. Ova izmena takođe podrazumeva i neskladnu usmerenost i poziciju vlakana kože.

Strije

 

Zašto ne mogu da uklonim strije preparatima?

Postoje razni kozmetički preparati kojim se tretiraju ove pojave, ali nijedan od tih preparata ne može da izmeni strukturu kolagena u koži, tipičnim mazanjem preparata po oblasti. Nažalost, veoma često su rezultati ovog tipa ravni nuli. Srodno tome, alternativna medicina i njena sredstva kao što je aloe vera, čajevi, lavanda, limun, šargarepa itd. doprinose samo istom rezultatu. Nemoguće je ispraviti kolagena vlakna i ostale deformacije unutar strukture kože apliciranjem pomenutih sastojaka.

 

Kako ukloniti strije?

Najpopularnija metoda uklanjanja strija, u kozmetičkom smislu, jeste tretman u kom se kombinuju mezoterapija, hemijskim piling, dermapen, PRP tretman ili mikrodermoabrazija. Svaka od ovih metoda ima poseban način u odstranjivanju strija.

Kao na primer, mikrodermoabrazija. Ona kao metoda služi radi stanjivanja epidermisa da bi se koža očistila od mrtvih slojeva. Na taj način koža oko strija biva tanjom, a dubina  samih strija plića. Mikrodermoabrazija, poznatiji još i kao dijamantski piling, radi po principu vakuma, te na taj način uspešno rešava problem sa strijama, ožiljcima, hiperpigmentacija i sl.

 

HEMIJSKI PILING ZA STRIJE

Jedan od načina na koji se strije mogu tretirati jeste upotreba hemijskog pilinga. Hemijski piling je terapijska procedura s veoma širokom paletom indikacija. Hemijski piling svojim dejstvom aktivira ćelijsku migraciju i ubrzava rekonstrukciju dermisa i tkiva epidermisa, aktivira mikrocirkulaciju, obezbeđujući presudne mikronutritiente za pogođene oblasti. Koriste se srednje duboki pilinzi koji poboljšavaju strukturu i kvalitet kože. Potrebno je uraditi seriju od 4-6 tretmana na 3-4 nedelje. Za najbolje rezultate preporučujemo kombinaciju sa drugim metodama.

 

MEZOTERAPIJA ZA STRIJE

Mezoterapija je medicinski postupak kojim se veoma male količine farmaceutskih proizvoda, vitamina, minerala i aminokiselina ubrizgavaju u mezoderm (srednji sloj kože) . U zavisnosti od toga koje aktivne materije koristimo, postižemo različite rezultate. Aktivne materije se mogu ubrizgavati u kožu tankim iglicama ili se mogu unositi uz pomoć aparata. Kokteli se određuju po strogo poznatim i svetski priznatim protokolima, uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji se želi postići. To znači da se za svakog klijenta priprema poseban izbor koktela i plan lečenja, što zavisi od mišljenja lekara formiranog posle opsežnog razgovora i uvida u zdravstvenu istoriju klijenta.

Ovom metodom uz pomoć finih iglica otvaramo puteve za ulazak hranljivih materija iz mezoterapijskog koktela koje potenciraju regeneraciju. Postupak uključuje višestruke mikroinjekcije u lokaliziovanim područjima kako bi se postigli maksimalni rezultati. Potrebno je ubrizgati male količine tačno određenih aktivnih supstanci u lokalizovana područja. Postupak traje 20-30 minuta uz minimalane neudobnosti. Tretman je neophodno ponoviti svakih sedam dana, 5 do 6 puta samostalno ili u kombinaciji sa nekim od gore navedenih terapijskih metoda.

Strije

 

DERMAPEN 3

Dermapen 3 je revolucionarni aparat koji ima za cilj da regeneriše kožu. Dermapen 3 je procedura kojom se stimuliše stvaranje kolagena i omogućava bolja apsorpcija aktivnih supstanci. Dermapen 3 podstiče urođenu sposobnost kože da se samostalno regeneriše kao odgovor na mikrotraume. Takođe, u sklopu tretmana koristimo specijalne koktele protiv strija, koji zahvaljujući aparatu prodiru u odgovarajući sloj kože i maksimalno se iskorišćavaju. U zavisnosti od veličine i starosti strija potrebno je uraditi seriju od 3-6 tretmana na 3 do 6 nedelja.

 

PRP ZA STRIJE

U današnje vreme postoji puno načina za tretiranje strija. Međutim nova medicinska procedura kao što je PRP (faktori rasta iz plazme) dovodi do eliminacije u visokom procentu.

PRP je procedura koja podrazumeva uzimanje periferne krvi iz vene i koncentrisanje trombocita metodom centrifugiranja. Sam postupak tretmana podrazumeva ubrizgavanje plazme bogate faktorima rasta u predeo kože sa strijama što provocira pokretanje regeneracione kaskade i proces zaceljenja.

Oslobađanje faktora rasta na mestu ubrizgavanja dovodi do povećane produkcije kolagena. Ovim postupkom omogućavamo zaceljivanje strija sa obe strane, unutrašnje, stimulacijom produkcije kolagena iznutra i spoljašnje, topikalnom maskom bogatom faktorima rasta iz plazme.

PRP deluje na strije putem “zaceljujuće kaskade” bazirane na procesu remodelovanja tkiva. Prilikom traume tkiva dolazi do oslobađanja signalnih molekula koji započinju proces reparacije i regeneracije. Ove signalne molekule produkuju trombociti, ćelije bele krvne loze i mezenhimalne ili “adultne” stem ćelije koje se mogu naći u perifernoj krvi. Faktori rasta sadržani u signalnim molekulima koncentrisani u plazmi bogatoj trombocitima potenciraju produkciju kolagena i elastina.

Nakon tretmana efekat se može očekivati već posle 10 dana dok se pun efekat ispoljava tek nakon 6 nedelja. Sam tretman neophodno je ponoviti najmanje 3 puta na mesec dana.

Svaka od ovih metoda dovodi do poboljšanja i smanjenja vidljivosti strija, ali se najbolji efekat postiže kombinacijom više metoda.

Teretmani se ne preporučuje osobama obolelim od karcinoma kože, herpes simplexa, koji su primali hemoterapiju, radioterapiju kože, koji su pod terapijom kortikosteroida  ili imaju sklonost pojavljivanja keloida.

Strije

 

PREVENTIVA

Ukoliko ste genetski skloni stvaranju strija ili ih već imate na određenim delovima tela, poželjno je da se pobrinete da ih ne dobijete i na drugim mestima na telu. Jedite što više hrane koja sadrži vitamine C i E, silicijum i cink. Mesta koja su najpodložnija pojavi strija masirajte masažnom rukavicom da biste podstakli cirkulaciju. Koristite hidratizirajuće, hranjive kreme svaki dan, da biste održali kožu elastičnijom.

 

VREME JE DA SE OPROSTITE OD STRIJA

S terapijom strija treba početi što pre kako bi rezultati bili bolji. Zakažite vašu besplatnu konsultaciju u Deja Estretic & Anti-Aging centru na kojoj bismo odredili pravu kombinaciju tretmana za vas. Nakon tretmana dobijate i savet o kozmetici za kućnu negu koja će doprineti takođe da strije budu manje vidljive. Uz odgovarajuću kućnu negu strija efekti tretmana su delotvorniji i dugoročniji.

 

AKTUELNE CENE NAŠIH USLUGA POGLEDAJTE U CENOVNIKU!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107