Vežbe su lagane i naročito korisne za osobe koje većinu dana provode sedeći.

Znamo da je teško odvojiti vreme za jutarnje vežbe, pogotovo kada imamo vrlo zauzet i popunjen dnevni raspored. Međutim, bez obzira na to u koje vreme se budite, lagane vežbe su pravi način da započnete dan. Vežbanje ujutru pre obaveza koje vas očekuju, još jedan je način da smanjite razloge zbog kojih ne stižete na treninge.

Zašto treba vežbati ujutro?

Ukoliko se odlučite na vežbanje pre odlaska na posao, fakultet ili pre nekih drugih obaveza, neće vam se dešavati da zbog sastanka ili umora na kraju dana odložite trening za sutra. Vežbanje deluje na sve nivoe naše ličnosti, tako da, pored toga što će nas razbuditi, fokusiraće nam misli i popraviti naše raspoloženje.

Vežbanjem se luči neurotransmiter, beta endorfin koji nam popravlja raspoloženje i čini da se osećamo poletno i srećno. Dan započet vežbom stvara nam preduslove za veće poslovne uspehe. Studije su pokazale da fizičko vežbanje značajno povećava mentalnu oštrinu koja traje od 4 do 10 sati nakon treninga.

Želite izgubiti kilograme?

Jutarnji tretning pokreće metabolizam na isti način kao i doručak. Učinak vežbanja traje najmanje četiri sata nakon završenog termina vežbanja, što povećava ukupnu potrošnju kalorija tokom dana.  Takođe, jutarnje vežbanje reguliše apetit tokom dana. Ne samo da ćete jesti manje, već ćete birati i zdravije obroke.

Osim toga, ako želite celulit svesti na najmanju moguću meru, potrebno je odabrati vežbe koje će vam poboljšati cirkulaciju u organizmu, ubrzati metabolizam i sagorevanje suvišnih masnoća. Jutarnja aktivnost koja će vam pomoći u rešavanju celulita je hodanje ili plivanje, a čučnjevi su jednako efikasni u borbi protiv celulita na nogama.

Vežbe za bolji san

Ako jutarnje vežbanje postavite kao prioritet, neće vam biti teško da ustanete 30-60 minuta ranije zato što redovno vežbanje poboljšava kvalitet sna, što će rezultirati potrebom da manje spavate nego obično. Ako vam se ustajanje 30-60 minuta ranije čini previše zahtevnim, onda možete početi da se budite 10-20 minuta ranije i postepeno pomerate vreme buđenja.

Zdravije srce

Ako vežbate svakog jutra otprilike u isto vreme, naročito ako se budite u isto vreme, regulisaćete rad vašeg endokrinog sistema i srčani ritam. Vaše telo uči da vi radite nešto svakoga dana u isto vreme i ono počinje da se priprema za buđenje i vežbanje nekoliko sati pre nego što otvorite oči. Prednost toga leži u tome što vaše telo nije zbunjeno menjanjem vremena ustajanja, što buđenje čini manje bolnim. Hormoni pripremaju vaše telo za vežbanje regulisanjem krvnog pritiska, srčanog ritma i dotogka krvi u mišiće.

 

Vežbe povećavaju količinu kiseonika u plućima, poboljšavaju koncentraciju i efikasnost u radu.

Vežbe koje će razbuditi vaš dan

Jutarnje vežbe moraju da budu umerene, a prema savetima stručnjaka, pogrešno je ujutru trčati, jer našem srcu i krvnim sudovima treba najmanje 3 sata nakon buđenja da postignu pun kapacitet, pa nije dobro preopteretiti srce većim naporima u to vreme.

ČUČANJ

Zauzmite položaj čučnja sa stopalima u širini kukova i uvučenim stomakom. Ruke su opružene pored tela. Uz izdisaj ispravljajte se u stojeći položaj podižući ruke iznad glave. Obrnutim pokretima uz udisaj vratite se u početni položaj. Ovom vežbom jačaju se noge, oblikuje zadnjica, jača donji deo leđa, ruke i ramena. Vodite računa da su leđa prava, a stomak i karlica u istoj ravni. Uradite 10 do 12 čučnjeva u tri serije.

IZDRŽAJ NA LAKTOVIMA

Lezite na stomak, pa se podignite oslanjajući se na podlaktice i prste stopala. Laktovi bi trebalo da su tačno postavljeni ispod ramena, a podlaktice paralelne i udaljene jedna od druge u širini ramena, dok su noge sastavljene. Zategnite mišiće stomaka i sedalnog dela da biste što bolje stabilizovali telo. Vrat i kičma moraju da budu u istoj ravni. Disanje bi trebalo da bude ujednačeno. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi, napravite pauzu od 10 sekundi, pa uradite još dva izdržaja. Ova vežba aktivira sve velike mišićne grupe.

SPAJANJE LOPATICA

U položaju polučučnja sa uvučenim stomakom, ravnim leđima i stopalima u širini kukova, stavite šipku (može da posluži i ona iz ormara na koju se kače ofingeri) za vrat. Uz udisaj podižite šipku iznad glave ispravljajući laktove, a uz izdisaj spuštajte šipku iza glave, spajajući lopatice. Ova vežba jača gornji deo leđa. Uradite 10 do 12 ponavljanja u tri serije.

BOKOVI

Lezite na leđa sa rukama iza glave, a noge savijte u kolenima. Uz izdisaj podižite se na gore i rotirajte gornji deo tela u stranu, usmeravajući lakat ka suprotnom kolenu. Vratite se u početni polažaj udišući. Ponovo se podižite usmeravajući drugi lakat ka suprotnom kolenu. Ova vežba oblikuje bočne trbušne mišiće i jača mišiće donjeg dela leđa. Ponovite 12 do 15 podizanja u tri serije.

JAKA LEĐA

Lezite na stomak. Noge i ruke su ispružene, dlanovi su okrenuti nadole, a noge oslonite samo na prste. Uz izdisaj podižite gornji deo tela i noge, a istovremeno ruke savijajte u laktovima do ugla od devedeset stepeni i stežite mišiće zadnjice. Udišući vratite telo u početni položaj. Ova vežba jača donji deo leđa, zadnjicu i zadnje mišiće butina. Uradite 10 do 12 podizanja u tri serije.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107