IPL epilacija predstavlja metodu uklanjanja neželjenih malja emitovanjem intenzivne pulsne svetlosti (Intense Pulsed Light) na površinu kože – fotoepilacija.

IPL je tehnologija emisije svetlosti visokog intenziteta u veoma kratkom vremenskom periodu (puls). Aparati za IPL koriste ksenonske “blic” lampe koje emituju celi spektar (belog) zračenja. Izdvajanje određenih intervala talasnih dužina u zavisnosti od namene, postiže se korišćenjem odgovarajućih filtera koji propuštaju uži deo spektralne oblasti.

 

IPL ili LASER epilacija

Poređenje efikasnosti između ipl i laserske epilacije je i dalje predmet rasprava naučnika, proizvođača opreme i korisnika, ali je generalno prihvaćeno da su krajni rezultati jednaki.

Postoji nekoliko bitnih razlika između IPL aparata i lasera:

 • IPL aparati obično emituju svetlost talasnih dužina od oko 300 do 1200 nm, a laser može da emituje samo jednu talasnu dužinu što znači da one hromofore (delovi molekula, odn. funkcionalne grupe koje apsorbuju zračenje), koje ne apsorbuju na toj talasnoj dužini neće ni apsorbovati zračenje
 • IPL aparati emituju širi zrak svetlosti što značajno ubrzava tretman, jer se jednim flešom tretira veća površina
 • jednostavnija konstrukcija, a samim tim i niža cena IPL aparata
 • IPL aparati imaju širi opseg trajanja impulsa; duže trajanje je generalno bolje za lečenje većih površina, a kraći impuls je uglavnom bolji za lečenje manjih
 • Pristupačnija cena i kraće vreme trajanja tretmana su IPL metodu učinile veoma popularnom u odnosu na epilaciju laserom. Poređenje efikasnosti između IPL i laserske epilacije je i dalje predmet rasprava naučnika, proizvođača opreme i korisnika, ali je generalno prihvaćeno da su krajni rezultati jednaki.

Tretman IPL epilacije

Deo emitovane energije se pretvara u toplotnu energiju koju dlaka sprovodi do folikula. Toplota koja se razvija je dovoljna da izazove trajno oštećenje folikula. S obzirom da su folikuli odgovorni za pojavu malja, rezultat je prestanak njihove proizvodnje.

Opseg talasnih dužina IPL aparata omogućava tretiranje dlačica različitih boja. U zavisnosti od boje dlake i položaja (dubine) folikula u potkožnom tkivu, neke dlačice će sprovesti toplotu do folikula, a nekima će biti potrebno ponavljanje. Što su dlačice tamnije ili im je folikul bliže površini kože, to će primiti više energije i njihov folikul će lakše biti uništen

Pre tretmana IPL epilacije neophodno je:

 • Prekinuti izlaganje suncu ili sunčanje u solarijumu oko 4 nedelje pre tretmana, odn. sačekati da koža posvetli.
 • Prestati sa korišćenjem krema za samopotamnjivanje najmanje 4 nedelje pre tretmana.
 • Potpuno prekinuti upotrebu lekova, biljnih i prirodnih preparata koji mogu izazvati fotosenzibilizaciju kože kako ne bi došlo do stvaranja hiperpigmentacija i ozbiljnih promena na koži, vrlo sličnih opekotinama.
 • Pre i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje antikoagulanasa.
 • Pre i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje preparata za obnavljanje kože (eksfolijanasa).
 • Prekinuti upotrebu mehaničke epilacije (čupanje dlačica: depilacija voskom, pincetom i upotreba električnih epilatora ili uništavanje elektrolizom) najmanje 4 nedelje pre tretmana.
 • Malje moraju da budu prisutne, da bi mogle da apsorbuju energiju (idealna je dužina dlačice veća od 1-2 milimetra).

 

Ovom metodom se uspešno tretiraju svi delovi tela osim područja oko očiju i to:

nausnice, lice, vrat, pazuh, prepone, noge, grudi, leda, kako kod osoba ženskog tako i kod osoba muškog pola.

Tretman se ne radi osobama mlađim od 16 godina. U periodu od 16 do 18 godina, potrebna je pismena saglasnost roditelja. Međutim, osobama mlađim od 18 godina se i ne reporučuje ovaj tretman, s obzirom da nivo hormona do tog uzrasta, a često i kasnije, veoma varira. Usled toga rezultati mogu biti drastično umanjeni.

Trajna epilacija se ne preporučuje u sledećim slučajevima

 • Trudnoća i period dojenja
 • Kancer
 • Osobe mlađe od 16 godina
 • Bolesti kože kao što su herpes, psorijaza, ekcem i slično
 • Hemofilija
 • Dijabetes
 • Epilepsija
 • Multipleks skreloza
 • Otvorene rane
 • Korišćenje lekva, biljnih i priropdnih preparata koji mogu izazvati fotosenzibilizaciju
 • Upotreba eksfolijanasa (lokalni ili oralni preparati za obnavljanje kože) i antikoagulanasa

 

REZULTATI TRETMANA

Terapija daje individualne rezultate, ali trajna epilacija svakako znači da uništeni folikuli više nikada neće proizvoditi dlaku.

Na pojačanju maljavost utiču razni faktori, kao što su npr. genetski faktor, starosna dob, vrednosti hormona (prvenstveno muških polnih hormona), sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili upotreba nekih lekova.

U zavisnosti od tretirane regije (dubine folikula ispod površine kože), boje dlake i boje kože preporučuje se barem 4 do 8 tretmana, ali nije moguće predvideti koliko će tretmana biti dovoljno za zadovoljavajući rezultat. Ponekad je potrebno uraditi i daleko više tretmana. Obično je za najbolji rezultat potrebno i 5 do 10 tretmana. Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne dlačice, svetlu kožu i dobar hormonski status.

 

 Očekivano ponavljanje tretmana / rast dlačica kod žena: 

Epilacija nausnica, brade i podbratka2-4 nedelje
Epilacija obraza, čela, vrata ili celog lica2-4 nedelje
Epilacija l. stomaka, podlaktica i nadlaktica4-6 nedelja
Epilacija pazuha, prepona, bikinija i zadnjice4-6 nedelja
Epilacija stomaka, natkolenica i potkolenica8-10 nedelja

 

Očekivano ponavljanje tretmana / rast dlačica kod muškaraca: 

Epilacija ušiju, vrata, jagodica, brkova, brade ili lica2-4 nedelje
Epilacija ramena, leđa, pazuha i grudi4-6 nedelja
Epilacija celih ruku muskarca4-6 nedelja
Epilacija celog stomaka muškaraca8-10 nedelja
Epilacija nogu8-10 nedelja

 

POSLE TRETMANA

Nakon svakog pojedinačnog tretmana sledi period u kom nema dlaka na tretiranoj površini kože. Dužina tog perioda takođe zavisi od tretirane regije. Na regijama čije dlačice brzo rastu, kao što je regija lica, ovaj period se u početku neće ni primećivati. Posle određenog perioda, u zavisnosti od tretirane regije dolazi do pojave novih malja (nova faza), pa je tada potrebno ponoviti tretman do postizanja željenih rezultata.

U nekim slučajevima može se pojaviti malo ili srednje crvenilo, slično kao posle sunčanja. Tada možete stavljati hladne obloge ili led, a po potrebi se može aplikovati krema na bazi nevena ili Aloa Vere.

Ako postoji crvenilo izbegavajte:

 • Upotrebu kozmetičkih sredstava na tretiranim regijama.
 • Aktivnosti koje izazivaju jako znojenje.
 • Obavezno neko vreme koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) 30 ili većim na izloženim delovima tela, pogotovo na licu.
 • Obavezno neko vreme (1 do 2 nedelje) izbegavajte direktno izlaganje suncu (sunčanje), kao i solarijum kako ne bi došlo do stvaranja nepotrebnih hiperpigmentacija kože i opekotina (slično kao što biste nakon preteranog izlaganja suncu izbegavali nekoliko dana ponovno sunčanje).
 • Posebno vodite računa o licu koje je najizloženije.

 

AKTUELNE CENE NAŠIH USLUGA POGLEDAJTE U CENOVNIKU!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required