Bradavice na stopalima – tabanima, su tvrde, zrnaste izrasline koje se najčešće pojavljuju na petama ili prednjem delu stopala.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!
Cenovnik usluga možete pogledati na ovom linku.

Bradavice se pojavljuju kada se telo inficira nekim od tipova human papilloma (HPV) virusa koji dovodi do preteranog rasta ćelija, što uzrokuje formiranje benignih izraštaja. Human papilloma virus ima oko 100 različitih podvrsta i mesto gde će se bradavice pojaviti, zavisi od toga kojim tipom ovog virusa je vaše telo zaraženo.

Obzirom na posebne karakteristike kože stopala – tabana, kao i težine koju stopala trpe, ove lezije bivaju postavljene jako duboko često izazivajući značajan bol pri hodu. 

Simptomi bradavica na stopalima

Mogu biti pojedinačne ili se mogu umnožavati na stopalu formirajući ploče i mozaike. Neophodno je napraviti diferencijaciju prema drugim zadebljanjima na stopalu (hiperkeratoze, klavusi). Plantarne bradavice imaju jasnu granicu, crne tacke (krvne sudove) na površini lezija i bole više kada se vrši pritisak na leziju. Tokom vremena se uvećavaju i najčešće daju nove promene oko prvobitne.

Bradavice na stopalima nisu toliko zarazne koliko bradavice na šakama i najviše im pogoduje topla i vlažna sredina, u bazenima, toplim javnim kupatilima itd. Virusom se najčešće zarazimo hodajući bosi. Kao i druge infektivne bolesti HPV se može preneti sa osobe na osobu, kao i sa jednog mesta stopala na drugo dodirom ili ljuštenjem promena.

Bradavice na stopalima su smeđe ili sive boje i mogu biti bolne ukoliko ih ne tretiramo. Obično se javljaju ispod tačke pritiska – tj. na petama ili na prednjem delu stopala. Mogu biti pojedinačne, ali imaju tendenciju da se umnožavanju.

Faktori rizika
Bradavice na stopalima mogu biti jako uporne i teške za tretiranje. Ukoliko se ne leče na vreme, mogu raširiti virus, nekad čak i po celoj površini stopala. Ovakvo stanje je veoma bolno, pogotovo zato što se na stopalo svakodnevno vrši pritisak, što dodatno iritira bradavice na stopalima.

Metoda uklanjanja bradavica na stopalu laserom je rutinska i efikasna metoda, koja će vas brzo rešiti ovih neprijatnih izraslina na koži.

Prevencija nastanka bradavica na stopalima

  • Izbegavati direktan kontakt sa bradavicom
  • Držati stopala suvim i čistim
  • Ne hodati bosi na javnim mestima
  • Ne koristiti zajednički pribor za negu stopala

 

Pregledi i konsultacije su besplatni!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107