loading...

Lipomi su u narodu poznatiji pod nazivom “masno tkivo”, budući da predstavljaju grupisanje masnih ćelija na jednom mestu ispod kože.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Ispod kože se nalazi potkožno masno tkivo koje se sastoji od masnih ćelija. Nije utvrđeno zašto dolazi do grupisanja masnih ćelija na jednom mestu, ali je odavno poznato da su ovakve promene najčešće benigne prirode i ne dovode organizam ni u kakvu vrstu opasnosti, osim u retkim slučajevima kada može doći do maligne alteracije lipoma u liposarkom.

Lipomi se mogu pojaviti na bilo kom delu tela i mogu biti vidljivi u obliku jajolikog, okruglog ili diskoidnog oblika, a koža koja ih prekriva je normalne boje. Lipomi u odnosu na aterome ne sadrže kapsulu koja ih jasno odvaja od okolnog tkiva, a sastoje se iz ćelija masnog tkiva, za razliklu od ateroma koji su ispunjeni lojnim sadržajem.

Lipomi su mekani na dodir, uvek pokretni u odnosu na okolne strukture, a bol mogu izazvati samo ako svojim rastom pritiskaju nervne strukture. Lipomi se uklanjaju samo hirurški, bezbolno, u lokalnoj anesteziji.

Lipom izgleda kao mekan i elastičan okruglasti čvorić koji je prekriven kožom normalnog izgleda. Njegove glavne osobine su da sporo raste, obično do određene veličine posle koje se veoma retko dalje uvećava, ne postoje nikakvi simptomi i tegobe kod osoba kod kojih se pojavio.

Lipomi su uglavnom benigne prirode, bezopasani i ljudi se najčešće odlučuju da ih uklone iz estetskih razloga.  Na telu se može pojaviti jedan lipom ili više njih. Primećeno je da lipomi rastu ukoliko dođe do povećavanja telesne težine, a naučnici  veruju da pojava lipoma na telu ima veze i sa genetskom predispozicijom. Retko, lipomi većih dimenzija mogu izvršiti pritisak na okolno nervno tkivo, kada mogu izazvati osećaj bola i trnjenja dela kože.

U retkim sitacijama kada se radi o lipomu većih dimenzija, uzorak koji je uklonjen  treba u celosti poslati na patohistološku analizu. Na taj način jasno se otklanja mogućnost postojanja neke vrste malignog tumora potkožnog tkiva.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required