Ksantelazme (xanthelasma) su žućkaste naslage u nivou kože ili lagano iznad nje na kapcima očiju u regiji bliže nosu. Nastaju kao posljedica nakupljanja lipida.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Ksantelazme su žućkaste naslage u obliku pločica, ravne ili blago izdignute iznad kože, smeštene u unutrašnjim uglovima očnih kapaka. Predstavljaju benigno, lokalizovano nakupljanje lipida i gigantskih penušavih ćelija.

Ove promene na koži očnih kapaka, često imaju tendenciju da se šire, što ovu promenu čini, ne samo estetskim, već i zdravstvenim problemom.

Ksantelazme češće pogađaju žene i to u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Ranije se smatralo da nastaju samo kod osoba sa povišenim nivoima masnoća i holesterola u krvi. Polovina osoba sa ksantelazmama ima uredan nalaz lipida u krvi. Kod njih  je genetski faktor najznačajniji uzročnik. Ksantelazme mogu biti udružene sa hiperlipidemijom zbog dijabetesa, bilijarnom cirozom, aterosklerozom.

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna za postavljanje dijagnoze ksantelazme.

Pošto se kod svakog drugog pacijenta promene javljaju udružene sa visokim nivoima lipida u krvi, poželjno je načiniti biohemijske analize krvi.

 

Uklanjanje ksantelazme je moguće na 2 načina: 

  • Radiotalasnom metodom.

Ksantelazme na donjim očnim kapcima je uvek najbolje ukloniti raditalasima. Njihova primena je potpuno bezbedna za područje oko očiju za razliku od laserskog uklanjanja. Za potpuno uklanjanje najčešće je dovoljan jedan tretman. Za veće i duboko smeštene ksantelazme potrebno je tretman ponoviti. Nakon intervencije zaostaju krastice koje prolaze za sedam do deset dana. Ksantalezme kod mlađih ljudi, na gornjim očnim kapcima, takođe je najbolje ukloniti radiotalasnom metodom.

  • Hirurškom metodom.

Klasična hirurška metoda uklanjanja ksantalezmi je pre svega rezervisana za ksantalezme na gornjim očnim kapcima, kod pacijenta sa viškom kože, kada je moguće istovremeno uraditi i estetsku korekciju gornjih očnih kapaka (blefaroplastika).

Ovu kožnu promenu, kao i sve druge, potrebno je tretirati na vreme, da bi procedure trajale što kraće i kako bi se izbegla bilo kakva vrsta ožiljka.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required