loading...

Kondilomi kod muškaraca ili polne bradavice su uzrokovani HPV virusnom infekcijom. Ova bolest spada u najčešće polno prenosive bolesti.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Kondilomi kod muškaraca predstavljaju jedno od najčešćih seksualno prenosivih oboljenja. Zahvataju kožu i sluzokožu genitalija, mogu biti jedva primetne ili praviti čitave vence i ploče izraslina.

Genitalne bradavice (kondilomi) su ozbiljan zdravstveni problem.

 Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju kao:

  • Mali zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji
  • Karfiolaste, beličaste ili ružičaste promene
  • Smeđe, hrapave ploče, često u perianalnoj regiji
  • Pojava krvavog traga pri odnosu
  • Ne moraju davati nikakve simptome i tegobe. Mogu biti toliko male i zaravnjene da se teško uočavaju golim okom.

Pad imuniteta je obično i najčešći okidač HPV infekcije kod zaraženih osoba.

 Uzročnici kondiloma
Genitalne bradavice (kondilomi) uzrokovane su HPV virusom. Postoji više od stotinu tipova ovog virusa, ali samo neki uzrokuju genitalne promene. Ovi tipovi bradavica prenose se seksualnim kontaktom. Oko 2/3 osoba koje imaju seksualni kontakt sa zaraženim partnerom mogu dobiti virus. Pojava bradavica dešava se u periodu od mesec dana, pa čak i do 2 godine nakon seksualnog kontakta.

Faktori rizika

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve sluzokože, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, gde novorođenče često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Osim polnih sluzokoža, u teoriji su opisani i kondilomi na usnama i u usnoj duplji, kao posledica oralnog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom, ali je ova pojava u praksi dosta retka. Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama sa svojih kondiloma na neinficirana mesta.

Dijagnoza kondiloma

Dijagnostikovanje kondiloma  kod muškaraca pre pojavljivanja prvih simptoma je gotovo nemoguće, tako da se oni najčešće dijagnostikuju kada se pojave prvi simptomi. Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva se pojavljuju u naredna tri meseca nakon intimnog kontakta sa obolelom osobom. Pad imuniteta može biti okidač pritajene infekcije.

Promene koje ukazuju na simptome kondiloma su pojavljivanje bradavica, osipa ili roze tačkica na genitalijama i u predelu anusa.

Budući da ne postoji način da se HPV virus prepozna pre pojave simptoma, bitno je konsultovati se sa stručnjakom koji će pratiti sve promene na genitalijama, ukoliko verujete da ste bili izloženi rizičnom seksualnom odnosu.

 

Uklanjanje i lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma je individualno. Može biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno.

 

  • Radiotalasna vaporizacija kondiloma. Intervencija se obavlja uz lokalnu anesteziju, bezbolno.
  • Hirurška ekscizija je pogodna samo za velike kondilome.
  • Laserski tretman je podjednako uspešan kao i raditalasna metoda. U odnosu na radiotalase, nešto je duži period zarastanja tkiva.

Prevencija kondiloma

  • Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV virus kondiloma se širi kontaktom kože na kožu, no korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije.
  • Ukoliko ste nosilac zaraze, obavezno obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required