Keratoze su relativno česte žućkasto-braonkaste promene po koži, hrapave na dodir, koje se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su dobroćudne promene na koži koje uglavnom zahvataju ljude u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Odlikuje ih žućkasto-braonkasta boja, kao i to što su hrapave na dodir. Obično su multiple i raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab u predelu zahvaćenom keratozama.

U početku su blago izdignute, iznad nivoa kože i uglavnom su žućkaste ili svetlo braon boje, a kasnije počinju da tamne i površina im postaje hrapava i često prekrivena svojevrsnim masnim slojem koji se ljušti. Veličina i izgled seboroičnih keratoza varira, pa im površina može biti od nekoliko milimetara, do nekoliko centimetara. Oblik seboroičnih keratoza je uglavnom ovalan i okrugao. Njihov izgled se stalno menja i jedna osoba može imati na desetine, pa čak i na stotine promena ovog tipa i potpuno je normalno da se ove dobroćudne izrasline počinju javljati uglavnom posle četrdesete godine života.

Seboroične keratoze, takođe imaju tendenciju da se šire i većina se uglavnom odlučuje na uklanjanje iz estetskih razloga.

Napominjemo da je veoma bitno ukloniti seboroične keratoze na vreme, dok su još u početnoj fazi formiranja, jer što više ogrubljuju, to je teže otkloniti ih i teže je postići dobar estetski rezultat.

Seboroične keratoze su bezopasne, ali ove promene na koži često podsećaju na staračke fleke, a nekada i na mladeže, pa je gotovo nemoguće da sami utvrdite da li se radi o keratozama, mladežima ili flekama. Zato je vrlo bitno pregledati svaku promenu na koži koju uočite, budući da melanomi mogu izgledati identično kao keratoze ili mladeži, a sami to svakako ne možete dijagnostikovati.

Metoda radiotalasa je najpogodnija za ovu vrstu tretmana, budući da je beskrvna, bezbolna i traje svega nekoliko minuta.

 Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su promene na koži koje nastaju oštećenjem kože UV zračenjem, tj. dugotrajnim sunčanjem i korišćenjem solarijuma. Koža na fotoizloženim regijama, najčešće na licu, nosu, čelu, kod muškaraca delu poglavine bez dlake, ušnim školjkama i na nadlanicama postaje gruba sa ljuspicama i  neravne površine. Karakteriše ih crvena istanjena koža sa tankom krastom koja ne zarasta. Veličina je promenljiva, od sitnih, poput vrha igle, do veličine od oko 1 cm.

U osnovi se radi o prekancerozi, ćelije su atipične i vezane za površinsku strukture kože. Ukoliko se ne leče, aktinične keratoze mogu vremenom da se transformišu u tzv. spinocelularni karcinom kože.

Osnovne mere prevencije su:

  • Izbegavati nepotrebno izlaganje suncu u vremenu od 12h do 16h.
  • Nositi odeću koja prekriva ruke i noge kao i šešir sa širokim obodom.
  • Nanositi fotoprotektivne preparate s većim faktorom zaštite (SPF preko 30) koji se nanose 30 minuta pre izlaganja suncu. Preparati za fotoprotekciju moraju obezbeđivati zaštitu od UVA i UVB spektra. Treba ih nanositi i tokom oblačnih dana.

 

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107