Bradavice su benigne promene na koži izazvane virusima i sve su zarazne (mogu se preneti drugim osobama) i autoinokulabilne što znači da se u koži pacijenta rasejavaju, šire i povećava im se broj.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Bradavice se pojavljuju kada se telo inficira nekim od tipova HPV-a koji dovodi do preteranog rasta ćelija, što uzrokuje formiranje benignih izraštaja. HPV ima oko 100 različitih podvrsta i mesto gde će se bradavice pojaviti, zavisi od toga kojim tipom ovog virusa je vaše telo zaraženo.

Obzirom na relativno brzo širenje bradavica po koži neophodno je njihovo što hitnije uklanjanje.

Pojavljuju se svuda po telu, a najčešće na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima (tabanima). Kod dece se mahom javljaju na licu, kod muškaraca ispod brade, a kod žena na nogama. Javljaju se i usled slabije otpornosti organizma, tako da su oboljevanju sklonije osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom. Obzirom da se virusne bradavice mogu raširiti po celom telu, rukama, odećom pa i nakitom, preporučuje se njihovo što hitnije uklanjanje.

 

VRSTE BRADAVICA

Končaste bradavice izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su predeo oko očiju, oko usta, lice i vrat.

Zaravnjene bradavice  su karakteristične za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se promene ne bi vratile.

Genitalne bradavice (kondilomi) se javljaju oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne.

Mozaične bradavice na stopalima (tabanima)  Trpe pritisak celog tela pa mogu biti jako bolne i ometati normalan hod. Često ih pacijenti ne razlikuju od kurjeg oka, i zbog toga se ne obrate lekaru na vreme. Kod ovih bradavica je čest slučaj stvaranja mozaika odnosno ploča na stopalima, koje su jako bolne pri hodu.

Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejednakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta.

Metoda izbora za uklanjanje bradavica je indivudualna, a zavisi i od tipa bradavica koje se uklanjaju.

 

Uklanjanje bradavica radiotalasima

Za trajno uklanjanje bradavica idealno sredstvo su radiotalasi. Brojnim kliničkim studijama je dokazano da radiotalasi daju značajno bolje rezultate od drugih metoda jer su recidivi izuzetno retki, a procenat izlečenja 97%. Skidanje bradavica radiotalasima je bezbolno, vrši se u lokanoj anesteziji i potreban je samo jedan tretman.

Kod lečenja polnih bradavica  neophodno je lečenje oba partnera istovremeno, jer se one najčešće prenose polnim putem.

Radiotalasi minimalno traumatizuju tkivo pa samim tim dovode do lakšeg i boljeg zarastanja tkiva. Metoda je beskrvna i bezbedna i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji, što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Bradavice oko očiju se radiotalasima mogu potpuno bezbedno skidati bez ikakvog rizika po oči.

 

Uklanjanje bradavica laserom

Uklanjanje bradavica laserom je metoda tokom koje se koristi laserski zrak – princip zagrevanja i isparavanja bradavice je isti kao kod radiotalasnog uklanjanja. Zarastanje je nešto duže, s obzirom da se tokom intervencije koža više oštećuje.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107