loading...

Ateromi su izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Postoji veliki broj kožnih promena od kojih su neke urođene, dok su druge stečene. Neke su potpuno bezopasne, dok druge treba pratiti i po potrebi ukloniti. Poneke kožne promene treba ukloniti iz estetskih razloga, u konsultaciji sa hirurgom.

Ateromi su izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala. Ateromi su poznati i pod nazivom dermalne ili lojne ciste. Budući da lojne žlezde izlučuju loj-sebum preko kože, može se desiti da se njihov izvodni kanal zapuši, zbog čega je onemogućeno njihovo pražnjenje, pa im se povećava volumen.  Otežano pražnjenje lojnih žlezda se na koži manifestuje u vidu beličastih, loptastih ispupčenja koja mogu biti meka ili tvrda.

Ateromi se najčešće pojavljuju na licu, vratu, iza ušiju, na leđima,  a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko santimetara i meki su na dodir.

Ateromi nisu bolni, izuzev ukoliko nastane upala. Na mestu upale dolazi do naglog rasta ateroma i pojave crvenila kože iznad same promene, koja je tada izuzetno bolna.

Zapaljenski proces se može pokrenuti sam od sebe, ali može biti podstaknut i stalnim dodirivanjem ateroma ili pokušavanjem istiskivanja njegovog sadržaja, što nikada ne treba raditi. Za aterome je karakteristično da se oko sadržaja lojne žlezde formira kapsula, što znači da, iako uspete istisnuti njihov sadržaj, lojna žlezda će iznova napuniti kapsulu, jer su izvodni kanali kroz koje sadržaj treba proći zapušeni.

Istiskivanje ovakvih promena se nikada ne preporučuje, jer se može provocirati upala kompromitovanjem cirkulacije. Sam sadržaj ateroma ima vrlo neprijatan miris.

Znaci razvoja gnojne infekcije su:

  • Bol;
  • Crvenilo;
  • Otok;
  • Lokalno povećanje temperature kože.

U slučajevima razvoja infekcije dolazi do pojave gnojnog apcesa, a veoma retko, kada se ovaj proces ne tretira, može doći i do razvoja nekroze (odumiranje tkiva).

Bitno je istaći da ateromi nikada ne prolaze “sami od sebe” i zato je vrlo bitno da se uklone na vreme, da se njihovo stanje ne bi vremenom pogoršalo i izazvalo upalu koja je praćena nizom neprijatnosti, u vidu bola i crvenila.

Ukoliko je promena površna i manja (do 7mm) moguće je ukloniti je radiotalasima, uz kompletno uklanjanje kapsule. U takvim situacijama nije potrebno šivenje a na mestu intervencije ostaje krasta. Promene prečnika 10 mm ili veće neophodno je ukloniti hirurškim putem. Pacijent dobija lokalnu anesteziju, a intervencija je bezbolna.

Savetuje se uklanjanje ateroma što je ranije moguće, kako bi se sprečio razvoj komplikacija, pre svega upale kada je njegovo lečenje znatno otežano.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required