Ateromi su izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala.

U DEJA Estetic & Anti-Aging centru sve intervencije obavlja hirurg.
Pregledi i konsultacije su besplatni!

Postoji veliki broj kožnih promena od kojih su neke urođene, dok su druge stečene. Neke su potpuno bezopasne, dok druge treba pratiti i po potrebi ukloniti. Poneke kožne promene treba ukloniti iz estetskih razloga, u konsultaciji sa hirurgom.

Ateromi su izrasline na koži koje nastaju pojačanim lučenjem lojne žlezde u uslovima zapušenosti njenog izvodnog kanala. Ateromi su poznati i pod nazivom dermalne ili lojne ciste. Budući da lojne žlezde izlučuju loj-sebum preko kože, može se desiti da se njihov izvodni kanal zapuši, zbog čega je onemogućeno njihovo pražnjenje, pa im se povećava volumen.  Otežano pražnjenje lojnih žlezda se na koži manifestuje u vidu beličastih, loptastih ispupčenja koja mogu biti meka ili tvrda.

Ateromi se najčešće pojavljuju na licu, vratu, iza ušiju, na leđima,  a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko santimetara i meki su na dodir.

Šta tačno izaziva aterome?

Koža ima nekoliko slojeva. Tanak, zaštitni deo kože se naziva epidermis. Ćelije koje se nalaze na površinskom delu kože se polako osipaju i onda su zamenjene novim ćelijama koje se pomeraju na površinu kože.

Većina ateroma nastaju kad se ćelije kože pomere ispod površine kože i budu prekrivene umesto da nestanu. Ove ćelije se onda namnože, što je normalno za kožu. Potom formiraju zid oko sebe (cista) i luče keratin. Keratin je gusta, žuta supstanca koja može da iscuri iz ciste ili da se drenira. 

Ateromi uglavnom nastaju zbog povrede kože. Takođe, često se nalaze oko folikula dlake. Folikuli su kao ciste zato što imaju otvore. Kroz otvore folikula se luči ulje iz kose. Cista nastaje kada se otvor folikula blokira ili na njemu nastane upala. Cista često nastaje zbog povrede folikula kao što je ogrebotina ili rana.

Ateromi nisu bolni, izuzev ukoliko nastane upala. Na mestu upale dolazi do naglog rasta ateroma i pojave crvenila kože iznad same promene, koja je tada izuzetno bolna.

Zapaljenski proces se može pokrenuti sam od sebe, ali može biti podstaknut i stalnim dodirivanjem ateroma ili pokušavanjem istiskivanja njegovog sadržaja, što nikada ne treba raditi. Za aterome je karakteristično da se oko sadržaja lojne žlezde formira kapsula, što znači da, iako uspete istisnuti njihov sadržaj, lojna žlezda će iznova napuniti kapsulu, jer su izvodni kanali kroz koje sadržaj treba proći zapušeni.

Istiskivanje ovakvih promena se nikada ne preporučuje, jer se može provocirati upala kompromitovanjem cirkulacije. Sam sadržaj ateroma ima vrlo neprijatan miris.

Znaci razvoja gnojne infekcije su:

 • Bol;
 • Crvenilo;
 • Otok;
 • Lokalno povećanje temperature kože.

U slučajevima razvoja infekcije dolazi do pojave gnojnog apcesa, a veoma retko, kada se ovaj proces ne tretira, može doći i do razvoja nekroze (odumiranje tkiva).

Bitno je istaći da ateromi nikada ne prolaze “sami od sebe” i zato je vrlo bitno da se uklone na vreme, da se njihovo stanje ne bi vremenom pogoršalo i izazvalo upalu koja je praćena nizom neprijatnosti, u vidu bola i crvenila.

Ukoliko je promena površna i manja (do 7mm) moguće je ukloniti je radiotalasima, uz kompletno uklanjanje kapsule. U takvim situacijama nije potrebno šivenje a na mestu intervencije ostaje krasta. Promene prečnika 10 mm ili veće neophodno je ukloniti hirurškim putem. Pacijent dobija lokalnu anesteziju, a intervencija je bezbolna.

Kako izgleda operacija ateroma?

Pre procedure

 • Obrijte i operite regiju sa ateromom
 • Postite pre intervencije prema uputstvu lekara

Tokom procedure

Lekar će da vam da lokalnu anesteziju da ne biste osećali bol. Zatim će da napravi mali rez na koži i da ukloni cistu. Posle intervencije može da se pojavi ožiljak, ali obično je mali i ne narušava fizički izgled. Lekar će da napravi 6 ili 7 šavova i previće ranu zavojem.

Intervencija uklanjanja ateroma obično traje do 30 minuta.

 

Posle procedure

 • Bol je minimalan i mogu vam pomoći lekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta.
 • Menjajte zavoj svaki dan.
 • Možete da se tuširate sa zavojem ili bez zavoja.
 • Jedite puno svežeg voća, povrća i hranu koja nije teška za želudac.
 • Izbegavajte začinjenu hranu
 • Izbacite alkohol
 • Zakažite pregled sa lekarom u roku od 7 do 14 dana.

 

Koje su moguće komplikacije ateroma?

Ateromi mogu da nestanu samostalno, kao što smo rekli. Najčešće ne izazivaju bol, osim ako se upale ili inficiraju. Ateromi koji su upaljeni mogu da se leče injekcijom steroida. Ona može da smanji upalu ateroma, tako da drenaža ne bude potrebna.

Ali inficirana cista će morati da bude otvorena i drenirana. Lekar će da ukloni vrh ateroma i da drenira sadržaj u unutrašnjosti. Veliki ateromi mogu da se pojave ponovo posle ove procedure i možda će biti potrebna hirurška ekscizija. 

Ako aterom postane otečen, osetljiv na dodir, uveliča se ili inficira onda ćete verovatno morati da uzimate antibiotike, pa onda da idete na operaciju.

 

Da li je inficiran aterom hitan medicinski slučaj?

Aterom nije opasan po život, ali treba da potražite lekarsku pomoć ako ga primetite na telu. Pregledajte sve grudvice ili neobične tačke na telu koje vas bole, koje su upaljene ili tople na dodir. Važno je da potražite medicinsku pomoć i da odete na pregled kod lekara.

Savetuje se uklanjanje ateroma što je ranije moguće, kako bi se sprečio razvoj komplikacija, pre svega upale kada je njegovo lečenje znatno otežano.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107