Rizik od virusnih bradavica je znatno povećan u toku letnjih meseci, budući da smo u toku tog godišnjeg doba izloženiji vlažnim sredinama (javna kupališta, bazeni itd.), a vlažno okruženje je najpogodnije za razmnožavanje HPV virusa koji uzrokuje pojavu virusnih bradavica. Bradavice su benigne promene na koži izazvane HPV virusima i sve vrste se vrlo lako i brzo šire po koži. Osim toga, virusne bradavice se mogu preneti i na drugu osobu.

Zašto nastaju virusne bradavice?

Bradavice se pojavljuju kada se telo inficira nekim od tipova human papilloma virusa (HPV) koji dovodi do preteranog rasta ćelija, što uzrokuje formiranje benignih izraštaja na koži. Postoji na stotine tipova HPV virusa, a mesto gde će se bradavice pojaviti, zavisi od toga kojim tipom ovog virusa je vaše telo zaraženo. U zavisnosti od toga kojim je tipom HPV virusa telo zaraženo, bradavice mogu biti različitih oblika i mogu se pojavljivati na različitim mestima na telu. Rizik od virusnih bradavica preti svima, a u letnjim mesecima najveći rizik predstavlja HPV virus koji uzrokuje pojavu bradavica na stopalima.

Rizik od virusnih bradavica je povećan u toku leta, budući da tada posećujemo javna kupališta i bazene na kojima je veliki broj ljudi, a HPV virus se najbrže širi u vlažnom okruženju.

Kako umanjiti rizik od virusnih bradavica u toku leta?

Rizik od virusnih bradavica u toku leta može biti umanjen ukoliko vodite računa o ličnoj higijeni i izbegavate rizično ponašanje koje može dovesti do zaraze.

Tuširajte se nakon izlaska iz bazena

Bilo da je reč o nekom javnom kupalištu ili bazenu, u okruženju bi,po pravilu,  uvek trebalo da budu postavljeni tuševi. Po izlasku iz vode, posebno u okruženju gde boravi puno ljudi, obavezno se istuširajte, jer ćete time smanjiti i rizik od zaraze HPV virusom.

Ne hodajte bosi

Ukoliko hodate po vlažnim površinama, nikada to nemojte raditi bosi, jer rizik od virusnih bradavica na stopalima predstavlja posebnu opasnost u letnjem periodu. Osim toga, od presudne je važnosti i higijena. Veoma je bitno da vam stopala uvek budu suva i čista.

Ukoliko se ipak zarazite ovim virusom, neophodno je što pre ukloniti bradavice, kako ne bi došlo do njihovog širenja. Intervencija uklanjanja bradavica sa tela ili stopala je rutinska, jednostavna i bezbolna, budući da se vrši u kratkoročnoj lokalnoj anesteziji.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u cenovniku.

 

Pregledi i konsultacije su besplatni!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required