Oticanje nogu u letnjim mesecima je nešto sa čime se skoro svi borimo kada nastupe velike vrućine. Oticanje se može javiti u bilo kom delu noge, uključujući i stopala, gležnjeve, listove i butine. Budući da su noge najopterećeniji deo tela, pojavljivanje otoka (koje je gotovo uvek praćeno tupim bolom) umnogome nas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Zašto je oticanje nogu u letnjim mesecima pojačano?

Oticanje u letnjim mesecima je pojačano zbog toplote koja utiče na zadržavanje tečnosti i toksina u nogama. Ovo nagomilavanje tečnosti dovodi do oticanja gležnjeva, stopala ili celih nogu,a pojavljuje se iz više razloga. Neki od njih su dugo stajanje, hodanje, ali i sedenje, prekomeran unos soli ili neudobna obuća (pogotovo cipele sa visokim potpeticama). Pročitajte nekoliko saveta koje smo pripremili za vas i ovog leta izbegnite probleme s kojima ste se do sada susretali!

Obuća i odeća

Za početak je bitno da nosite udobnu obuću. Izbegavajte cipele ili sandale koje stežu stopalo. Izaberite obuću u kojoj noga može da vam diše i koja je, po mogućstvu, otvorena. Ukoliko ste zbog radnog mesta sprečeni da nosite obuću u kojoj vam je stopalo slobodno, birajte laganije prirodne materijale. Isto pravilo važi i za odeću. Nemojte nositi uske farmerke ili pantalone. Birajte širu lanenu ili pamučnu odeću.

Ishrana

Na oticanje nogu u letnjim mesecima jako utiče nagomilavanje soli u organizmu, koje je rezultat nepravilne ishrane. Izbegavajte preterano začinjenu i masnu hranu, budući da je ona “teška” za organizam u letnjim mesecima. Leto je savršeno godišnje doba za unošenje svežih namirnica kao što su lubenica, breskva, kajsija itd. Zatim, uvedite zdraviji i laganiji režim ishrane – npr. obarite povrće i nemojte ga puno soliti. Osim što ćete na taj način ublažiti oticanje nogu, poboljšaćete zdravlje čitavog organizma.

Opuštanje nogu

Posle napornog dana, tuširajte stopala naizmenično hladnom i mlakom vodom uz blagu masažu. Kada ste u ležećem položaju, stavite jastuk ispod stopala kako biste podstakli cirkulaciju u nogama.

Limfna drenaža

Budući da stopala otiču zbog zadržavanja tečnosti i toksina u nogama, limfna drenaža je odličan izbor ukoliko želite da ublažite ovaj problem i poboljšate vensku cirkulaciju. Limfna drenaža je efikasna metoda za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u cenovniku.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107