Lojna cista ili aterom, je zatvorena kesica ispod kože ispunjena lojnim sadržajem. To je benigna tvorevina koja nastaje zapušenjem lojnih žlezda. Lečenje zahteva ukoliko postoji rizik od nastanka komplikacija (mehanička povreda, infekcija).

Lojne žlezde su žlezde sa spoljašnjim lučenjem. Ukoliko im se zapuši izvodni kanal ne prazne se. Dolazi do nakupljanja loja u samoj žlezdi i oko nje. Osim loja u cisti se nalazi keratin i ćelije spoljašnjeg omotača dlake. U procesu nastanka lojne ciste odnosno ateroma stvara se omotač – kapsula koja ga ograničava. Kada se cistično izmenjenoj lojnoj žlezdi poveća zapremina pojavljuje se u obliku beličastih ispupčenja na koži – lojnih cisti tj. ateroma.

Lojne ciste tj. ateromi se najčešće javljaju nakon puberteta. Ćešći su kod muškaraca te ih neka istraživanja dovode u vezu s muškim polnih hormonom testosteronom. Kod žena se češće javljaju u kosmatom delu glave u odnosu na muškarce. Osobe koje se intenzivno sunčaju ili koriste solarijum pod većim su rizikom javljanja kao i osobe koje su u pubertetu imale akne.

 

Lojna cista se stvara začepljenjem izvodnog kanala lojne žlezde ili zbog otoka folikula dlake koji onemogućava pražnjenje lojne žlezde kroz poru.

 

Lojna cista ili aterom se najčešće pojavljuje na licu, vratu, iza ušiju, na leđima,  a može se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Različite su veličine, od 5mm do nekoliko santimetara i meke su na dodir.

 

Lojna cista – uklanjanje radiotalasima

Uklanjanje lojne ciste radiotalasima se obavlja u lokalnoj anesteziji. Intervencija se sastoji iz otvaranja kapsule ateroma radiotalasima, uklanjanja iste sa kompletnim masnim sadržajem i koagulacijom ležista ateroma. Nakon izvedene intervencije nije potrebno previjanje. Higijena sapunom i vodom obavlja se nakon 24 sata od intervencije a na mestu gde je prethodno bio aterom ostaje manja krasta. Ožiljci nakon intervencije su minimalni. Na ovaj način moguće je ukloniti aterome prečnika do 7mm.

 

Lojna cista – hirurško uklanjanje

Uklanjanje lojne ciste hirurškim putem je najčešći način uklanjanja. Ova intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Hirurškim instrumentom se napravi tanka linija dužinom vrha ateroma. Posebnim instrumentima se oslobodi kapsula od okolnog tkiva tako da rez na koži ostane gotovo duplo manji od prvobitne veličine ateroma. Nakon toga se izvadi sadržaj i stave konci. Na mestu intervencije ostaje  sterilna gaza. Previjanje je nakon 24 časa od intervencije a kvašenje mesta intervencije je moguće nakon 48 sati. Konci se uklanjaju nakon 5 do 12 dana u zavisnosti od mesta intervencije.

 

Samo sa potpunim odstranjivanjem kapsule ateroma nastaje potpuno izlečenje, odnosno na tom mestu se više ne može pojaviti masno tkivo. Aterome treba uklanjati čim se primete i dok su još uvek male veličine. Svako odlaganje dovodi do povećanja problema. Nije dobro pokušavati da se istisne sadržaj poput bubuljice jer to može dovesti do započinjanja bolnog upalnog procesa i hitne lekarske intervencije.

 

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze u većini slučajeva je dovoljan fizikalni pregled, vrlo retko je potrebna biopsija. Posmatranje promena i njena palpacija (opipavanje) daju dovoljno informacija. Neophodno ih je razlikovati od lipoma, fibrolipoma i neurofibroma.

 

Komplikacije

Lojna cista, tj. aterom zbog svoje veličine ili položaja može biti izložen fizičkoj povredi. Tada može doći do krvarenja, a može se uneti infekcija. Najčešća komplikacija je infekcija koja rezultira pojavom apscesa.

 

Manifestuje se pojavom crvenila, bola i otoka. Na mestu infekcije povećana je temperatura kože. Može doći do curenja sadržaja ciste koji je neprijatnog mirisa. U slučajevima infekcije vrši se zasecanje (incizija) kože čime se prazni (drenira) gnojni sadržaj i smiruje zapaljenje. Po smirivanju zapaljenja savetuje se hrurško lečenje zbog velike verovatnoće ponovnog javljanja procesa.

 

Prevencija

Ne postoji pouzdan način sprečavanja nastanka ateroma. Kod osoba koje su imale aterome savetuje se da koriste proizvode za kožu bez ulja. Na taj način smanjuje se mogućnost začepljenja lojnih žlezda koje je preduslov stvaranja ateroma.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required