Nokti s godinama počinju da žute, postaju neravni, krti i lomljivi – a sve su to posledice slabljenja cirkulacije. Ako duže koristite tamniji lak, na noktima mogu da se pojave mrlje. Evo nekoliko saveta kako da vam nokti uvek budu lepi i negovani.

Naši nokti su ogledalo našeg zdravlja i načina na koji tretiramo telo, zato je veoma važno da znate koje loše navike štete vašim noktima.

Ukoliko imate zanoktice i lomljive nokte, znajte da je sve to posledica neadekvatne nege. Kada češće čupate zanoktice možete napraviti male ranice. One vrlo lako mogu da se inficiraju i samo da prodube problem koji imate. Zato je neophodno da na dnevnoj bazi nanosite kremu za zanoktice i redovno sređujte nokte.

Najveća greška je što zaboravljate kremu za ruke. Hidratacija ruke je pola nege. Ukoliko nokti nisu dovoljno hidrirani, to može dovesti do ozbiljnih problema. Nokti gube vodu 100 puta brže nego koža. Vratite im vlažnost, pa će uvek biti zdravi i lepi.

Ako ste ljubitelj nalakiranih noktiju, ne zaboravite da najpre stavite bazu. Ona treba da je sastavni deo procesa lakiranje noktiju  jer sprečava pojavu mrlja od laka i štiti od štetnih supstanci koje sadrže obojeni lakovi.

Kalcijum ne utiče na čvrstinu nokatne ploče, odnosno, tvrdoću nokta. Nokti su krti i listaju se najviše zbog isušivanja, tako da njihova savitljivost i mekoća zavise, pre svega od količine vode koju sadrže.

Da biste povećali vlažnost, elastičnost i glatkoću nokatne ploče, birajte preparate sa lanolinom i njegovim derivatima, pčelinjim voskom, jojobinim uljem, alfa-hidroksi kiselinom, ureom, te glicerolom. Bilo koji preparat da odaberete, čak i najskuplji, očekujte rezultate tek nakon tri meseca kontinuirane primene.

Pre nego što nanesete određeni preparat, držite prste u mlakoj vodi desetak minuta, zatim ih dobro osušite, pa tek onda utrljajte sredstvo. Kada ste to uradili, na ruke navucite pamučne rukavice i tako prespavajte.

Kako da vam nokti budu zdraviji i lepši – Nekoliko korisnih i proverenih saveta za negu vaših noktiju:

  • Unosite dovoljne količine proteina i jedite što više svežeg voća i povrća.
  • Zaštitite nokte i ruke gumenim rukavicama kad god koristite deterdžente, bez obzira na to što na nekima od njih piše da nisu štetni za kožu.
  • Ne grickajte nokte. Tako se oštećuje okolno tkivo, pa i najmanja povreda omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju.
  • Izbegavajte sapun i vodu, oni isušuju kožu i nokte, čine ih krhkim i lomljivim. Ako često perete ruke, koristite sapun neutralne pH-vrednosti pa ih dobro obrišite.
  • Kada nanosite kremu za ruke, utrljajte je i u nokte, jer tako hidrirate i kožu i sam nokat. Hidratantnu kremu za ruke i nokte stavljajte posle svakog pranja i pre spavanja.

Bolesti se vide na noktima

Promene na noktima ukazuju na razne bolesti. Ako imate neki od ovih simptoma, obratite se lekaru.

Bledi nokti – dijabetes, anemija, urođena srčana mana

Žuti nokti – štitna žlezda, psorijaza

Plavi nokti – nedostatak kiseonika, plućne bolesti

Beli nokti s tamnim rubom – loš rad jetre, hepatitis

Talasasti nokti – artritis, psorijaza

Suvi nokti koji pucaju – štitna žlezda

Tamne linije ispod nokta – melanom

Upaljene, otečene zanoktice – poremećaj vezivnog tkiva, lupus

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107