Hijaluronska kiselina je glukozaminoglikan, vrsta molekula koji se sastoji delimično od šećera. Prirodni je strukturni deo kože i u stvari se nalazi u vezivnom tkivu ljudskog tela.

Svaki kozmetički aktivan sastojak u jednom momentu postane veoma popularan, do te mere da se kozmetički proizvod ne može zamisliti bez njega. Trenutno je to slučaj sa hijaluronskom kiselinom, koja ima brojne pozitivne efekte na kožu.

Hijaluronska kiselina je svoju slavu zaslužila. Ona doprinosi poboljšanju zdravlja i očuvanju mladalačkog izgleda svih tipova kože, naročito onih sa znacima starenja.

 

U čemu je tajna hijaluronske kiseline?

Naučno govoreći hijaluronska kiselina je glukozaminoglikan, vrsta molekula koji se sastoji delimično od šećera. Prirodni je strukturni deo kože i u stvari se nalazi u vezivnom tkivu ljudskog tela. Najveća koncentracija se nalazi u ekstracelularnom matriksu mekog vezivnog tkiva.

Koža sadrži nešto više od 50 % od ukupne količine hijaluronske kiseline u ljudskom telu. Nakon 20 godine količina hijaluronske kiseline u organizmu opada. U telu se još nalazi u zglobovima, oku i nekim drugim tkivima. U tkivima se naizmenično odigravaju procesi sinteze i razgradnje. Tako se i hijaluronska kiselina obnavljanja veoma brzo u gotovo svim tkivima, dok se poluvreme razgradnje u ljudskom organizmu razlikuje, 2-5 dana u koži dok je u unutrašnjosti oka 1-2 sata.

Zahvaljujući biokompatibilnosti, ne imunogenosti, biodegradabilnosti i viskoelastičnosti idealan je materijal za aplikaciju u kozmetici, medicini i farmaciji. Pogodna za različite vrste medicinskih aplikacija (medicina oka, plastična hirurgija, rekonstrukcija tkiva i prenos lekova).

Najčešće se koristi u kozmetici, Anti-Age procedurama gde obezbeđuje vlažnost koži i u plastičnoj hirurgiji kao filer za popunjavanje bora. Magična svojstva hijaluronske kiseline leže u njenoj mogućnosti da zadrži vlagu, jer ima sposobnost zadržavanja vode koji je veći od bilo kog drugog molekula.

Jedan gram hijaluronske kiseline može da veže i do šest litara vode. Ovaj podatak je veoma važan jer je odlika mladalačke kože visok sadržaj vlage. Tokom starenja, naša koža gubi vodu, što dovodi do gubitka čvrstoće i pojave bora.

 

Hijaluronska kiselina i natrijum hijaluronat

Na etiketama kozmetičkih proizvoda najčešće vidimo da u listi sastojaka piše, hijaluronska kiselina ali takođe često vidimo da piše i natrijum hijaluronat. Hemijski natrijum hijaluronat je so dobijena iz hijaluronske kiseline i ima niz prednosti prilikom primene u odnosu na samu hijaluronsku kiselinu.

Snaga natrijum hijaluronata leži u njegovoj veličini čestice. Tokom procesa nastajanja natrijum hijaluronata, njegova molekulska težina se smanjuje. Uklanjaju se masti, proteini i nukleinske kiseline koji su vezani za molekul hijaluronske kiseline. Uklanjanjem ovih molekula nastaje natrijum hijaluronat molekula mnogo manja od same hijaluronske kiseline. To znači da natrijum hijaluronat, nanesen lokalno, može da penetrira u kožu mnogo lakše od hijaluronske kiseline, što ga čini pogodnijim za primenu u kozmetičkim proizvodima.

Molekularna struktura hijaluronkse kiseline je identična u životinja i u bakterija. Jedina je razlika u dužini molekula. Hijaluronska kiselina, koja se dobija iz kultura steptokoka ima nešto kraći lanac i nižu molekulsku težinu (1500-2500 kDa) od hijaluronske kiseline koja se dobija iz petlove kreste (4000-6000 kDa). Obzirom da kod primene hijaluronske kiseline na kožu veličina molekula ima značajnu ulogu, aktivne supstance koje se koriste su bazirane na solima hijaluronske kiseline kao što je natrijum hijaluronat (klasične za upotrebu u kozmetici) i unakrsno vezane hijaluronske kiseline.

U nekim proizvodima je kiselina u obliku pojedinačnih lanaca, ali u slučaju filera je u obliku međusobno unakrsno povezanih lanaca. Koža na tretiranoj regiji će nabubreti, vrlo slično efektu injekcija. Pojedinačni lanci ostaju u koži samo nekoliko dana, ali oni koji su unakrsno povezani nekoliko nedelja ili meseci.

 

Mezoporacija

Novija metoda kozmetičkih procedura mezoporacija, za čije otkriće je dobijena i Nobelova nagrada, podrazumeva upotrebu sonde kojom se otvaraju kanali u koži, te omogućava prolazak upravo velikim molekulima u dublje strukture kože. Ova metoda je u stvari idealna za primenu preparata sa hijaluronskom kiselinom, kolagenom i koenzimom Q 10. Preparati su najčešće u obliku gela, sa kozmetički aktivnim supstancama u jonskom obliku. Tretman se sprovodi jednom nedeljno u seriji od 5-6 tretmana.

Efekat je primetan i nakon samo jednog tretmana. Koža je baršunasto meka, jedra i sveža zahvaljujući hijaluronskoj kiselini. A efekat vidljiv veoma dugo.

 

AKTUELNE CENE NAŠIH USLUGA POGLEDAJTE U CENOVNIKU!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required