Svima je poznato da dlačice brže rastu leti,  ali svaka od nas se pita zašto i može li se iritacija kože ublažiti? Ukoliko niste trajno uklonile dlačice epilacijom i rešile se svih muka s kojima se susrećete u letnjoj sezoni, alternativna rešenja su vam verovatno depilacija ili brijač. Ukoliko koristite standardne metode za skidanje dlačica, iritacija kože se, nažalost, ne može u potpunosti izbeći. Međutim, postoje koraci kojima se ona može ublažiti.

Zašto nam dlačice brže rastu leti?

Postoji više razloga za to što nam dlačice brže rastu leti, a jedan od njih je visoka temperatura. Naime, zbog velikih vrućina, krvni sudovi se šire, te je priliv krvi do korena dlake brži, pa zato i dlačice brže rastu. Osim toga, mnoge žene se okreću brijaču u letnjoj sezoni, budući da je za depilaciju potrebno čekati da dlaka dovoljno poraste. U sezoni kada nam je koža uglavnom otkrivena, mnoge žene ne žele da čekaju optimalan porast dlačice, već pribegavaju upotrebi brijača. Uklanjanje dlačica brijačem ojačava dlaku i ubrzava njen rast, tako da je i to jedan od razloga zašto one brže rastu leti.

Brijač ili depilacija?

Podeljena su mišljenja u vezi sa ispravnom metodom za uklanjanje dlačica na telu. Ono što je prisutno kod obe ove metode je, naravno, nezaobilazna iritacija kože. Njen najčešći pojavni oblik su bubuljice ili osip, a svrab i crvenilo su gotovo uvek prisutni simptomi. Ove metode uklanjanja dlačica su agresivne i loše utiču na kožu, budući da se često površinski, zaštitni sloj kože oguli, zbog čega koža reaguje na prethodno pomenute načine. Takođe, zbog oštećenja kože koja se često ponavljaju, mogu se pojaviti i pigmentacije, odnosno fleke.

Međutim, postoje i dobre i loše stvari kod obe metode.

Brijač

Prednosti:

 • Brzo i bezbolno uklanjanje dlačica
 • Manji je rizik od oštećenja površinskog zaštitnog sloja kože
 • Manji je rizik od urastanja dlačica

Mane:

 • Dlaka postaje jača i brže raste
 • Učinak je vrlo kratak (koža nije glatka na dodir)
 • Dlačice se progušćuju

Savet: Ukoliko je brijač vaš izbor ovog leta, preporučujemo vam da brijanje svedete na minimum, čak i po cenu kože koja “bocka” zbog izbijanja dlačica na površinu. Upravo zbog učestalijeg korišćenja brijača, dlačice brže rastu leti. Preporučljivo je da se brijač ne koristi više od jednom nedeljno, da bi koža mogla da se odmori i oporavi između brijanja.

Depilacija

Prednosti:

 • Dlačice se čupaju iz korena
 • Učinak je duži (do mesec dana)
 • Dlačice vremenom postaju tanje

Mane:

 • Postoji veliki rizik od oštećenja površinskog sloja kože (što uzrokuje pojavu fleka)
 • Dlačice su podložnije urastanju (tanje su, pa im je teže da izbiju na površinu)
 • Mora se čekati da dlaka poraste kako bi depilacija bila uspešna

Savet: Zamolite vašu kozmetičarku da ne prelazi voskom nekoliko puta preko iste površine kože, da ne bi došlo do oštećenja, zbog kojeg se stvaraju fleke. Bolje je da same pincetom iščupate dlačice koje su ostale posle depilacije.

Na kraju se, ipak, trajna epilacija pokazala kao najbolji izbor u borbi sa upornim dlačicama na telu. Za potpuno uklanjanje dlačica potrebno je nekoliko tretmana, ali ukoliko se odlučite za trajnu epilaciju, zauvek ćete se rešiti muka sa iritacijama izazvanim brijanjem ili depilacijom.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u cenovniku.

 

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija na:

Mobilni: 065/2737-222
Telefon: 011/2381-509
Email: email hidden; JavaScript is required


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/alfamed/public_html/deja.rs/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107